Naw Mu Chaw’ın bir covid-19 aşısının ihtimaller içinde yan tesirleri hakkında soruları vardı.
Chaw, Myanmar’dan ABD Birleşik Devletleri’ne yeni gelen ve ortalama 14.000 kişilik bir kent olan Georgia, Clarkston’daki evinin yakınındaki bir cemiyet sağlığı merkezinde tıbbi bakım alan bir mültecidir. İngilizcesi sınırlıdır, sadece merkezin sıhhat bilgilerini anadili olan Burmaca’ya çevirecek bir tercümanı vardır.
Bir sıhhat çalışanının kendisine Burma dilinde yazılmış aşı hakkında kısa mesajlar göndermesiyle şüpheleri dağılmaya başladı. Aşı oldu ve arkasından öteki mültecileri de aşı olmaya çağırdı.
“Bazı insanların diyabet şeklinde altta yatan hastalıkları vardır ve eğer [del virus]Ölebilirler” dedi. “Diyabetleri yada yüksek tansiyonları var ise, öteki insanlardan ilkin aşı olmalılar.”
ABD Birleşik Devletleri’ndeki halk sağlığı yetkilileri ve tekrardan yerleşim grupları, yeni gelen mültecileri ve öteki savunmasız insanları Covid’e karşı aşı olmaya teşvik etmek için bu tür topluluk stratejilerini kullandı. Ve Clarkston şeklinde yerlerde sıhhat yetkilileri, bu taban girişimlerinin işe yaradığını söylüyor. Atlanta’nın metro şehri—Gürcistan’ın sığınmacı tekrardan yerleşim merkezi—ilçe yada eyaletten daha yüksek aşılama oranına haiz.
Genel olarak, covid mültecileri orantısız şekilde etkiledi.
Yeni yerleşen kişiler, virüse yakalanma risklerini artıran yaşam koşulları yada emek verme koşullarıyla karşılaşabilirler. Hastalık Denetim ve Önleme Merkezlerine (CDC) gore, bazı sığınmacılar ülkeye ciddi hastalık geliştirme risklerini artıran temel tıbbi koşullarla geliyor. Ve oldukça kuşaklı hanelerde, dar mahallelerde yaşayan yaşlı aile üyelerini korumak zor olabilir.
Bazı sığınmacılar, dil engelleri, ulaşım eksikliği ve düzensiz emek verme programları şeklinde aşılamanın önündeki öteki mühim engellerle karşı karşıyadır.
Washington merkezli Katolik Yardım Kuruluşları ABD Göç ve Sığınmacı Hizmetleri Direktörü Kat Kelley, “Bu pandemilerin beyaz olmayan toplulukları, göçmenleri, mültecileri ve öteki savunmasız insanları orantısız bir halde etkilemediğinden güvenilir olmak istiyoruz” dedi. “Tarihsel olarak yetersiz hizmet alan topluluklar var ise, her türlü krizde yetersiz hizmet almaya devam edecekler. Bu engelleri ortadan kaldıran sürdürülebilir bir altyapı oluşturmalısınız.”
Bu altyapıyı oluşturmak için CDC, mahalli sıhhat departmanları ve cemiyet kuruluşları için COVID ve aşılar hakkında 30’dan fazla dilde mesajlar içeren bir vasıta seti geliştirdi. Halk sağlığı uzmanları, tekrardan yerleşim kurumları ve işverenler için veri toplama ve emek verme politikaları mevzusunda rehberlik de oluşturulmuştur. Ve taban grupları, sığınmacılar içinde aşı oranlarını çoğaltmak için iki dilli cemiyet çalışanları işe aldı.
Kendi seçtikleri öteki ülkelerden ABD Birleşik Devletleri’ne taşınan insanların aksine, ABD Birleşik Devletleri’ne giden mültecilerin gezi etmeden ilkin aşı olmaları gerekmez. Ülkeye girdikten sonrasında, tüm sığınmacılar varışlarından sonraki 90 gün içinde tıbbi muayeneye doğal olarak tutulur. O süre, sağlayıcılar aşılar hakkında konuşurlar.
Covid’e karşı aşı kampanyasında ortaklaşa iş icra eden gruplar içinde, mültecilere acil yardım elde eden ve son 40 yılda Clarkston bölgesinde 28.000’den fazla insanı tekrardan yerleştiren, kar amacı gütmeyen küresel bir müessese olan Internasyonal Kurtarma Komitesi de içeriyor.
Clarkston, Myanmar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Suriye’den gelen büyük sığınmacı nüfusu ile çeşitliliği ile tanınır. Bölgedeki cemiyet sağlığı çalışanları ve taban örgütleri, Kovid aşısı hakkında eğitim verilmesinde etkili oldular ve çabalarının oldukça başarı göstermiş bulunduğunu söylüyorlar.
Georgia Eyalet Üniversitesi (GSU) Önleme Araştırma Merkezi tarafınca derlenen verilere gore, Clarkston sakinlerinin %70’i Temmuz ayı itibariyle tam olarak aşılanmıştır. Clarkston’ın bulunmuş olduğu DeKalb County’de bu oran %62 idi. Gürcistan’ın yüzdesi, %57, ülkedeki en düşük oranlardan biridir.
Georgia Eyalet Merkezi, Clarkston’ın aşı oranının DeKalb İlçesinin öteki bölgelerinden yüzde 20’den fazla daha yüksek bulunduğunu ve toplulukları sosyoekonomik durum, konut yoğunluğu, ulaşım ve hane halkı şeklinde faktörlere gore değerlendiren Toplumsal Güvenlik Açığı Endeksi’nde benzer puanlar aldığını bildirdi. ; ve ırk, etnik köken ve dil. Merkezin müdür yardımcısı Mary Helen O’Connor’a gore, Clarkston’daki toplumsal yardım çabaları daha yüksek aşı oranlarına dönüşüyor.
GSU Önleme Araştırma Merkezi, COVID’ye karşı aşı olmanın faydalarını tanıtmak için her biri değişik bir dilde akıcı olan beş cemiyet sağlığı çalışanını işe aldı. Myanmar’dan Kaeden Tun ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Thomas Roger, Clarkston bölgesinde vazife icra eden işçilerden ikisi.
Roger, aşı hakkında yanlış bilgilerin Swahili konuşan topluluklarda, bilhassa de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen sığınmacılar içinde büyük bir mesele bulunduğunu söylemiş oldu. Clarkston’a yerleşmeden ilkin Tanzanya’da bir kampta yaşayan Roger, Mart 2021’de yaşamını kaybeden o ulusun başkanı John Magufuli’nin covid’in varlığını inkar ettiğini ve Feysbuk’ta birçok kişinin bu yanlış bilgiye maruz kaldığını söylemiş oldu. Roger, bazı kişilerin aşıyı şeytani uygulamalarla ilişkilendiren Swahili dilindeki YouTube videolarını gördüğünü deklare etti.
Clarkston’daki bazı insanların onu evlerine almamalarına şaşırmadı. İlk başta, insanoğlu onu bir yabancı olarak görmüş oldu. Arkadaşları onu aşıyla ilişkilendirdi ve niçin aşıyı tanıtmak için para aldığını merak etti. Ulaşmaya çalmış olduğu insanoğlu için en iyi sonucu veren stratejiler geliştirdi. Aşıların güvenli bulunduğunu kanıtlamak için, toplumun tanınmış üyelerinin aşılandıklarını kaydetmek için telefonunu kullandı.
Chaw’a aşı hakkında data vermek için ileti atan Tun, Rohingya mültecilerinden oluşan bir aile – tarihsel olarak bastırılmış bir insan – kısa sürede bir sıhhat fuarına katılıp aşı yaptırdığında ulaşılması zor topluluklara nüfuz edebildiğini buldu.
Tun, “Beni en oldukça şaşırtan, her insanın işimize ne kadar açık davranılmış olduğu oldu” dedi. “Şu sebeple, başlangıcından bu yana covid hakkında söylenen her şeyle, bilhassa dil engeli ile cemiyet için ne kadar kafa karıştırıcı olabileceğini hayal bile edemiyorum.”